Napoleon 09/2012

Odpoledne 28. září 2012 se to v zámeckém parku v Habrovanech začalo hemžit vojenskými uniformami z dob Napoleona Bonaparte a vyrostl tu dobový stanový tábor. Vše se chystalo na ukázku bojů s názvem „Přepad francouzského ležení z dob napoleonských válek“.

Jako první předvedli ukázku střelby z jeden a půl liberního děla francouzští pěší gardoví dělostřelci ze Společnosti Napoleona Bonaparte Brno. Původní záměr vystoupení, vystřelit za minutu čtyři výstřely, se nezdařil, ale i tak byla ukázka střelby poučná. Dozvěděli jsme se, že podobně, jako dnes u automobilových závodů v depu, měl při střelbě každý z osmi členů obsluhy děla svůj vlastní úkol. Jeden důstojník vydával rozkazy, další podával náboj, jiný vkládal náboj do hlavně a tak dál, až do úspěšného výstřelu a následného vyčištění děla. Garda obecně se řadila mezi elitu Napoleonovy armády a byla nasazována zejména v klíčových situacích boje.

Potom se diváci mohli stát účastníky táborového života. Mohli sledovat přípravu na bitvu, pořadová cvičení a popravu zběhů. Taky si mohli prohlédnout tábor, výzbroj a výstroj. Ti odvážnější si vlastnoručně vystřelili z pušky a ti méně odvážní se aspoň vyfotili s vojáky v uniformách. Uniformy byly pastvou pro oči. Konkrétně u pěchotního francouzského dělostřelectva tvořil uniformu od roku 1812 jednotně tmavě modrý kabátec s krátkými šosy a ozdobami jasně červené barvy. Součástí uniformy byla bílá košile, temně modrá vesta a kalhoty po lýtka, pod nimiž se nosily kamaše a kožené boty (levá a pravá bota byla stejná). Každá uniforma měla 33 knoflíků. Původní pokrývkou hlavy dělostřelců byl dvourohý klobouk, později čáka s červeným chocholem. Součástí výzbroje dělostřelce byla i dělostřelecká šavle a puška s kratší hlavní.

A to už mohlo přes třistapadesát diváků sledovat, jak ruská a rakouská vojska neočekávaně přepadly tábor. Po prvotním překvapení a zmatcích se francouzské jednotky začaly bránit. Ohlušující rány z děl střídaly výstřely z pušek. Padli první mrtví, markytánky ošetřovaly raněné, nad bitevním polem stoupal dým. Francouzi se museli bránit nájezdům hulánů na koních, došlo i na boj na bodáky a pěstní souboje. Pod nátlakem se francouzští vojáci stáhli přes potok, znovu zformovali své síly a nakonec se jim podařilo dobýt své ležení zpět.

Po bitvě jednotné uniformy vystřídaly pestrobarevné středověké kostýmy skupiny historického šermu Carpe Diem, která předvedla šarvátku „Bitva třiceti“. Toto vystoupení bylo inspirováno skutečným střetem ze 14. století, kdy místo válčení armád změřili vybraní rytíři své síly na život a na smrt podle předem daných pravidel.

Po setmění zakončila dlouhý den efektní ukázka noční střelby.

Akci pořádala Společnost Napoleona Bonaparte Brno a šermířská restaurace „Kdysi“, která zajistila občerstvení pro návštěvníky i účinkující, za vstřícné podpory obce Habrovany a Sboru dobrovolných hasičů.

Fotogalerie 2012-09-28 Bitva Napoleon IMG_3898 IMG_4017 IMG_4025 IMG_4098 IMG_4159 IMG_4206 IMG_4207 IMG_4210 IMG_4213 IMG_4219 IMG_4228 IMG_4231 IMG_4232 IMG_4234 IMG_4239 IMG_4240 IMG_4243 IMG_4323 IMG_4334 IMG_4357 letak maly

 

 
Štítky: