Jackov 08/2005

   Tradiční bitvu na bojišti v „Údolí včel“ u Jackova pořádala 20. srpna 2005 shš Milites. Nazvala ji Zapomenutý příběh Červeného Martínkova. Tato „nezřetelná válečná epizoda“ se mohla odehrát v listopadu roku 1421, v předvečer tažení poslední fáze II. křížové výpravy proti kacířským husitům. Jednalo se o pokus zničit jedno z center husitů na Moravě – Červený Martínkov, kde proti sobě bojovali na jedné straně nejprostší husité, nejchudší zemané a rytíři a na straně druhé nebohaté žoldnéřské kontingenty měst Znojma a Jihlavy.
   Kulisa hradeb vypadala jako opravdová, dojem bojiště umocňoval žebřiňák a hořící hranice. Pořadatelé měli vše perfektně zorganizované, včetně toho, že dbali i o dobovou věrnost zbrojí, kostýmů a zbraní. Dění na bojišti dokonce snímaly tři kamery, takže se všichni těšíme na objednané DVD z bitvy.
   Díky našemu pozdnímu příjezdu jsme se nezúčastnili nácviku bitvy, ze kterého bylo všem patrné, že nejvíce si zabojují, když se připojí k jednotce, která provede obchvat lesem. A tak jsme zůstali jako silná obrana hradeb – v pěti jsme srdnatě hájili jejich levou stranu a zabojovali si jako nikdy. Útočníky jsme lákali do pasti na myši, ve které sýrem jsme byli my a pastičkou byl chlápek s cepem, jehož rány uštěpačně padaly na hlavy ubohých myšek. Aby mohla samotná bitva trvat půl hodiny, musel každý z nás mít několik životů – umíralo se jen pro odpočinek. Na závěr jsme si ještě zablbli na kulisách.      (foto Jara)

Fotogalerie 2006-08-20 Bitva Jackov 19_02.jpg 19_03.jpg 19_04.jpg 19_05.jpg 19_06.jpg 19_07.jpg 19_08.jpg 19_09.jpg 19_10.jpg

 

 

 

 
Štítky: